Eén van de vragen die mij regelmatig wordt gesteld, is vanaf welke leeftijd je mindfulness oefeningen- en spelletjes kunt doen met kinderen? Kan je ook mindfulness doen met peuters en kleuters van 2 tot 5 jaar?

Het antwoord is JA… je kunt beginnen met het trainen van kinderen om meer aanwezig te zijn en elkaar beter te leren kennen vanaf het moment dat ze geboren worden (zelfs vóór de geboorte, maar dat zal ik beschrijven in een toekomstig artikel). In de eerste twee jaar zorgen lichamelijk contact en je geliefd voelen (massages, knuffels, spelletjes, lachen, communicatie) voor een band en vertrouwen.

Als de kinderen 2 jaar oud zijn, kunnen we beginnen met meer gerichte mindfulness activiteiten, aangepast aan de leeftijd van het kind, op vijf verschillende gebieden.

ADEMHALING

Kleine kinderen hebben geen besef dat er automatisch binnenin hen een proces plaatsvind dat “ademhaling” wordt genoemd. Daarom is de eerste stap erop gericht om hen te laten merken dat ze ademen en dat dit ademhalingsproces deel uitmaakt van hunzelf. Dit kunnen we doen met verschillende ervaringen en spelletjes: focussen op de beweging van de buik bij het in- en uitademen, het gebruik van hulpmiddelen zoals een molentje dat beweegt bij het uitademen, of zeepbellen blazen. Heel langzaam (het herhalen van de oefeningen helpt hierbij) zal het bewustzijn van de eigen ademhaling ontstaan. En dan opeens (vanaf 4 of 5 jaar) zal het moment komen waarop ze de adem kunnen gaan gebruiken om te kalmeren en bewust contact te maken met “dit moment”.

DENKVERMOGEN

Het vermogen om te observeren, zich uit te drukken, te reflecteren en gedachten te delen is op deze leeftijd nog volop in ontwikkeling. Je kunt verhalen vertellen of voorlezen en gesprekken aangaan over onderwerpen waarvan je weet dat ze bij de groep aanslaan. Er bestaan een heleboel heel erg leuke mindfulness-spelletjes en oefeningen om de waarneming via de zintuigen te oefenen, en er zijn ook veel individuele en coöperatieve geheugenspellen beschikbaar.

LICHAAMSBEWUSTZIJN

We doen bewegingsactiviteiten en spelletjes zodat ze leren te luisteren naar hun lichaam, hun grenzen leren herkennen en voor zichzelf leren te zorgen. Bij jongere kinderen kunnen we werken aan lichaamsbewustzijn met zeer uiteenlopende voorstellen, zoals onder andere verschillende soorten massages (individueel of in groep), kinderyoga, actie- en pauzespelletjes, ritmespelletjes of spannings- en ontspanningsoefeningen.

EMOTIONELE INTELLIGENTIE

Op deze leeftijd kun je met de emoties beginnen te werken onder andere door middel van het vertellen van verhalen over personages die een bepaalde sterke emotie ervaren en met wie ze zich kunnen identificeren. In de groep wordt er daarna over de situaties uit deze verhalen gepraat en worden er eigen ervaringen gedeeld. Ook is het belangrijk om kinderen op deze leeftijd te begeleiden wanneer ze (moeilijke) emoties ervaren. Vraag hen wat er precies is gebeurd… wat ze nodig hebben? Wees beschikbaar voor hen en nodig ze uit om open te staan voor hun emoties. Ze hoeven de emoties niet te verbergen. Zo kunnen ze beetje bij beetje hun emoties beginnen te herkennen en te acepteren.

VRIENDELIJKHEID EN DANKBAARHEID

Leren waarderen wat we hebben is iets dat we al op zeer jonge leeftijd kunnen leren. Het tekenen of schetsen van de dingen die je leuk vindt en waar je blij van wordt, het open bespreken in een groep hoe goed de dag was, het (samen) verrichten van kleine vriendelijke daden… Een andere manier om vriendelijkheid te trainen is door te observeren wat we in gemeen hebben en door elkaar erkenning te geven voor de dingen die we goed doen.

Soortgelijke artikelen:
Meer artikelen over yoga
Meer artikelen over meditatie