De zitmeditatie met een focus op de ademhaling is één van de meest bekende mindfulness oefeningen. Hoe pas je deze oefening aan om hem te kunnen gebruiken met kinderen?

Vraag de kinderen om op hun plaats te gaan zitten, met voldoende ruimte zodat ze de andere kinderen niet storen. Je kunt, als je wilt, een belletje laten rinkelen om aan te geven wanneer de oefening begint en wanneer deze eindigt.

Ik wil je vragen om langzaam en in stilte op je plaats te gaan zitten… Je mag je ogen sluiten of ook een beetje openhouden, als je dat liever wilt. Probeer je rug recht te houden en je te ontspannen. Je armen zijn ontspannen, en ook je voeten en benen zijn ontspannen. Ook je nek en hoofd zijn ontspannen. Het kan zijn dat je opmerkt dat een bepaald deel van je lichaam nog een beetje beweegt of gespannen is. Dat is heel normaal en je kunt je lichaam nu verder met rust laten.

We gaan nu we onze aandacht richten op de ademhaling die je buik zachtjes omhoog en omlaag laat gaan… Om het beter op te kunnen merken, leg je beide handen op je buik… Voel je al iets? Misschien merk je dat er beweging is in je buik, wanneer de lucht naar binnen stroomt en daarna weer naar buiten stroomt?… Het kan ook zijn dat je op dit moment helemaal niets voelt…

Als de lucht naar binnen gaat, begint je buik een beetje uit te dijen… en als de lucht weer naar buiten gaat, gaat je buik weer naar binnen. Je hoeft er niets speciaals voor te doen, je kunt gewoon ademen zoals je altijd doet… Je bewust zijn van je ademhaling is heel speciaal… De buik dijt een beetje uit… en gaat daarna weer terug… De buik dijt een beetje uit… en gaat daarna weer terug…

En nu, als de bel gaat, kun je je ogen weer langzaam openen.

Als de meditatie voorbij is, kun je de kinderen uitnodigen of ze iets willen zeggen over wat ze hebben meegemaakt en vragen stellen over hun ervaring.

Jongere kinderen (tussen 2 en 6 jaar oud) vinden het vaak moeilijk om hun ademhaling ter herkenen tijdens deze oefening. Het kan nuttig zijn om dan te werken met hulpmiddelen die hen helpen het ademen te herkennen. Je kunt ze bijvoorbeeld uitnodigen om te gaan liggen en een papieren bootje of een knuffeldier op hun buik leggen zodat ze het zien bewegen.

Soortgelijke artikelen:
Meer artikelen meditatie