Duizenden ideeën en gedachten gaan elke dag door ons hoofd in de vorm van woorden, zinnen, afbeeldingen of soms complete films. Ze komen op… en verdwijnen weer. Het is niet mogelijk om deze constante stroom van gedachten te stoppen, zelfs niet als we slapen. Sommige van deze gedachten kunnen nuttig zijn, maar veel zijn dat niet. Bovendien is de overgrote meerderheid van deze gedachten die door ons hoofd gaan niet waar. We stellen ons veel dingen voor, oordelen vaak, maken ons zorgen en zien vaak gevaar zonder reden.

Het gaat altijd maar door, het is soms om er gek van te worden. Is het mogelijk om deze onophoudelijke stroom van gedachten stoppen? Nou nee… dat is dus helaas niet mogelijk. Wat we wel kunnen leren is om te stoppen met voortdurend aandacht te schenken aan al deze gedachten. Hierbij gaat het erom om jezelf niet te identiferen met alles wat je ‘denkt’.

Door je gedachten te observeren en er afstand van te nemen (we zijn niet onze gedachten), kunnen we stoppen met het voeden van nutteloze gedachten, door regelmatig te mediteren krijgen we meer helderheid door verbinding te maken met onze eigen innerlijke wijsheid, door te leren waarderen en leven in het huidige moment in plaats van voortdurend allerlei verlangens op de toekomst te projecteren, kunnen we een meer bevredigend leven creëren met meer innerlijke rust en balans.

Hieronder een verhaal waarin een magische boom alle wensen laat uitkomen. Wat een waanzin zou dit zijn!

Een man hoort het verhaal dat er een boom is met het wonderbaarlijke vermogen om alle wensen te laten uitkomen van degenen die in zijn schaduw schuilen.

De man besluit op zoek te gaan naar die boom en vindt hem uiteindelijk jaren later. Hij gaat eronder zitten en denkt aan een rijkelijk en luxueus diner. De heerlijkste lekkernijen verschijnen meteen. Als de man genoeg heeft gegeten, stelt hij zich mooie vrouwen voor. Er verschijnen direct mooie meisjes om hen heen die hem in staat stellen zijn verlangens te bevredigen. Moe van de vleselijke genoegens, vraagt hij vervolgens om rijkdom. Kisten vol juwelen, edelstenen met de prachtigste kleuren en gouden munten verschijnen. Terwijl hij dit alles bekijkt, begint de man plotseling te beven. Hij is bang dat ze zijn schatten komen stelen. Meteen verschijnt er een bende bloeddorstige dieven die zijn hoofd eraf hakken en alle rijkdommen meenemen.

De wensboom is een oude hindoe-fabel die ik heb gevonden in het boek “Cabaret Místico” van Alejandro Jodorowsky

 

Soortgelijke artikelen:
Meer korte symbolische verhalen