Pardon – zei de ene vis tegen de andere – je bent ouder en meer ervaren dan ik en je kunt me waarschijnlijk helpen. Kan je mij vertellen waar ik de oceaan kan vinden? Ik heb er overal naar gezocht, maar zonder resultaat.

De oceaan – antwoordde de oude vis – is waar je nu bent.

Dit? Maar dit is alleen maar water… wat ik zoek is de oceaan, antwoordde de jonge vis. Totaal teleurgesteld zwom hij weg om ergens anders te zoeken.

EINDE VERHAAL 🐟

We zoeken het geluk, ten onrechte, in materiële dingen: de beste zijn op het werk, door veel dingen te bezitten of bijvoorbeeld door aan anderen te laten zien hoe goed je het hebt… maar zonder succes!

Wanneer we naar binnen beginnen te kijken en contact maken met onszelf, wanneer we onszelf accepteren en ons liefhebben zoals we zijn, wanneer we voor ons lichaam en onszelf zorgen, wanneer we durven af ​​te wijzen wat ons geen goed gevoel geeft vertrouwend op onze intuitie, wanneer we beginnen te stromen met het leven zonder angst voor het onbekende, wanneer we plezier vinden in het geven en delen, wanneer we aandacht besteden aan onze relaties met anderen, wanneer we elke dag kleine positieve veranderingen en verlangens zaaien, wanneer we stoppen met zoeken… zullen we geluk vinden.

Het geluk is altijd hier geweest, bij jou. Je zocht het ver weg en buitenshuis en het was heel dichtbij en binnenin je. Je dacht dat het ging om ingewikkelde en moeilijke dingen om te bereiken, terwijl het in werkelijkheid gaat om simpele dingen die binnen ieders bereik liggen.

Maar je kon het niet zien, net als de kleine vis in het verhaal die de oceaan niet kon zien.

 

Soortgelijke artikelen:
Ga naar de index korte symbolische verhalen
Ga naar de index reflectie over het leven