De Japanse karper, algemeen bekend als koi, is een heel populaire vis voor verzamelaars.

Het fascinerende aan koi is dat ze, als ze in een kleine bak worden gehouden, slechts vijf of zes centimeter lang worden. Als ze in een grotere container of kleine vijver wordt geplaatst, kunnen tot tien centimeter groeien. Als ze in een echt grote vijver leven, kunnen ze wel tot twintig centimeter groot worden. En als ze in een grote plas of meer leven, waar ze zich volledig kunnen ontwikkelen, kunnen ze wel een meter lang worden.

De grootte van de vis is direct gerelateerd aan de grootte van de leefruimte waarin ze zich kunnen ontwikkelen.

We kunnen hierbij denken aan een ​​analogie met mensen: we hebben allemaal een ecologische ruimte nodig om te groeien. Onze wereld bepaalt zo onze ontwikkeling. De groei hangt af van de omgeving waarin we leven en van de mentale, emotionele, spirituele en fysieke mogelijkheden die we onszelf willen geven en kunnen geven.

Analogie uit het boek “Aplícate el Cuento” van Jaume Soler en M. Mercè Conangla.

 

Soortgelijke artikelen:
Meer korte symbolische verhalen
Meer artikelen reflectie