Mindfulness is niet – in tegenstelling tot wat sommige mensen denken – het zich weten te ontspannen of rust in jezelf zoeken. Mindfulness gaat om het observeren van wat er zich afspeelt binnenin jou op dit moment… wat het ook is! En vaak is wat er is geen vrede, noch is het ontspannend of aangenaam.

Het werk van het naar binnen kijken – binnenin jezelf – en observeren wat er zich daar afspeelt kan soms moeilijk zijn. Om dit te kunnen doen moet je dapper zijn, want je zult binnenin jezelf niet alleen schoonheid en rust ontdekken. Vrijwel zeker vindt je hier ook je donkere deel, je schaduw. Dingen waar je je ongemakkelijk bij voelt en die je eigenlijk het liefst wilt ontwijken. Het is moeilijk om bepaalde dingen van jezelf te accepteren. Waar het om gaat is om ook deze minder mooie kanten van jezelf te integreren en dit is niet altijd even gemakkelijk.

Het is niet eenvoudig om het glas van binnen schoon te maken. Maar uit een schoon en helder glas is het wel heel prettig drinken.

Soortgelijke artikelen:
Meer artikelen meditatie
Meer artikelen eflectie over het leven