Het werk met mindfulness omvat doorgaans vier hoofdgebieden: gedachten, emoties, lichaamsbewustzijn en vriendelijkheid en empathie.

Met het volgende spel trainen we de aandacht en het inlevingsvermogen van de kinderen. De oefening heet “The Greeting Game” en staat in het boek “Mindfulness Games” van Susan Kaiser Greenland.

 

Het begroetingsspel

We zitten allemaal samen in een kring. Tijdens de oefening spreken we niet en zijn we stil, behalve degene die aan de beurt is. Ik wil je vragen om je aandacht te richten op wat je voelt als we deze oefening doen.

De juf of meester kijkt in de ogen van het kind aan zijn rechterkant (A), om te ontdekken welke kleur ze hebben en zegt: “Hallo (naam kind A), je ogen zien er bruin uit.” Kind A neemt het over en herhaalt de oefening terwijl ook hij/zij het kind aan de rechterkant (B)… in de ogen kijkt om te checken welke kleur ze hebben en zegt: “Hallo (naam kind B), je ogen zien er blauw uit”. We gaan zo door met de oefening, langs alle kinderen in de kring. We nemen alle tijd om goed te kijken en hallo te zeggen… we hebben geen haast.

Aan het einde van de oefening vraag je aan de kinderen hoe de oefening voor hen is geweest. Hoe heb je je gevoeld? Wil iemand nog iets delen? We zeggen met opzet “Je ogen zien eruit als…” in plaats van “Je ogen zijn…”, zodat kinderen oefenen met observeren zonder te analyseren of conclusies te trekken.

Soortgelijke artikelen:
Meer artikelen meditatie