Er bestaan veel verschillende soorten yoga, elk met hun eigen aanpak en focus.

Sommigen richten zich op het versterken van het lichaam, anderen meer op het flexibel maken van het lichaam. Sommige zijn heel intens en anderen zijn juist weer rustig en ontspannend. Er zijn yoga´s die oefeningen herhalen in een bepaalde volgorde en er zijn ook yoga´s die juist geen posities herhalen. Sommige varianten van yoga bevatten meditaties, mantra’s of pranayama (ademcontrole) en andere varianten richten zich alleen op houdingen. Er is steeds meer innovatie! Zo bestaat er een yoga die wordt beoefend bij een constante temperatuur van 42º C en er is een andere variant die wordt beoefend terwijl je in de lucht hangt met behulp van zweefrek en een hangmat… ook is er een yoga die yogahoudingen combineert met acrobatiek.

Al deze verschillende types van yoga hebben hetzelfde doel: het zoeken naar welzijn, gezondheid en je compleet voelen.

 

Hoe wordt yoga begrepen vanuit het perspectief van mindfulness?

Vanuit een mindfulness-perspectief is yoga een meditatie in beweging.

Het richt zich aan de ene kant op het bewust worden van het lichaam en de lichamelijke gewaarwordingen, precies zoals ze zich voordoen. Zoals bij andere mindfulness-meditaties, is er een focus van onze aandacht. In dit geval is de focus het lichaam en de sensaties. Hoe voel ik me? Waar liggen de grenzen in mijn lichaam? Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?

Het andere aspect waarop mindfulness zich richt wanneer we yoga beoefenen, is als er afleidingen zijn die onze aandacht ergens anders heen leiden. Dit zal constant gebeuren… er zullen bijvoorbeeld geluiden zijn die je afleiden, iets wat je ziet dat je aandacht trekt, zorgen die opeens verschijnen en al je aandacht opeisen, een sterke emotie die je bezoekt. Jouw taak is hierbij om te beseffen dat je aandacht ergens anders heen is gegaan en om, zodra je je hier van bewust bent, je aandacht weer terug te brengen naar de yoga oefening en het lichaam. Elke keer als we worden afgeleid en we ons hier van bewust zijn… komen we, met geduld en vriendelijkheid, weer terug naar het lichaam.

Ademhaling speelt een belangrijke rol bij het beoefenen van yogahoudingen. Bewust zijn van je adem helpt je om “hier en nu” aanwezig te zijn tijdens het doen van de oefeningen. Als je moeite hebt met ademhalen of bent gestopt met ademen tijdens het doen van de yogahouding, is dit een teken van je lichaam dat je waarschijnlijk een limiet hebt overschreden.

Yoga is geen wedstrijd tussen deelnemers. Het gaat er helemaal niet om wie de houding beter doet of wie flexibeler is. Ieder doet de houding zo goed mogelijk als hij kan en volgens de mogelijkheden van je eigen lichaam. Je bent er zelf voor verantwoordelijk om niet over de grenzen van je lichaam te gaan. Probeer gewoon de sensaties in je lichaam te observeren en hiervan te leren hoe het functioneert en wat de grenzen zijn.

Persoonlijk vind ik het fijn om na yoga-oefeningen een zitmeditatie te doen. Het effect van yoga is meestal dat je lichaam moe en ontspannen is geworden. Dus er is minder weerstand en het is vaak gemakkelijker om verbinding te krijgen…

Soortgelijke artikelen:
Ga naar de index artikelen over yoga