Kinderen vinden aandachtsspelletjes die met de zintuigen werken heel erg leuk..

Er zijn veel leuke en afwisselende aandachtsspelletjes beschikbaar om te werken met één of meerdere van de vijf zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven en voelen). De volgende oefening, die je kunt vinden in het boek “Planting Seeds” van Thich Nhat Hanh (er bestaat, geloof ik, geen Nederlandse versie van dit boek?), werkt met geluiden en het gehoor. Tijdens het spel wordt het gebruik van ons belangrijkste zintuig, het gezichtsvermogen, beperkt.

Je brengt objecten mee waarmee je interessante en verschillende geluiden kunt maken. Bijvoorbeeld een fluitje, papier, een bel, munten, sleutels… De kinderen zitten in een kring en je vraagt ​​ze hun ogen te sluiten. Als je geluiden begint te maken met de objecten, vraag je hen of ze het object van het geluid kunnen identificeren (ze zitten nog steeds met hun ogen dicht of bedekt). Daarna kan je geluiden maken met je lichaam, bijvoorbeeld: in je handen klappen, hoesten of fluiten. En weer vraag je of ze het geluid herkennen. Je kunt ze ook vragen om het geluid te imiteren. Een andere mogelijkheid is om één van de kinderen te vragen om een ​​ander geluid te maken dat de anderen opnieuw moeten identificeren.

Aan het einde van de oefening vraag je hoe de oefening voor hen is geweest. Wat hebben ze gevoeld tijdens het luisteren? Was het moeilijk om je ogen niet te kunnen gebruiken?

Soortgelijke artikelen:
Meer artikelen meditatie