Mediteren geeft je de mogelijkheid om van een hele speciale plek, ergens binnenin jou, van een afstand naar het leven te kijken.

Je kunt vanaf deze plek zien en ervaren dat je gedachten niet bent en ook niet je emoties. En alhoewel je je lichaam nodig natuurlijk hebt en het belangrijk is om je lichaam goed te verzorgen, ben je ook veel meer dan je lichaam. Je kunt zo het proces, wat zich binnenin ons afspeelt, van de identificatie met de gedachten, emoties en het lichaam (en alles wat hier bij komt kijken) observeren. Tijdens deze observatie kun je zelf ervaren hoe gedachten, emoties en de sensaties van het lichaam komen en gaan, telkens maar weer. En vaak proberen ze je mee te slepen naar waar zij willen.

Als het je lukt om afstand te nemen van dit alles, kan het zijn dat het besef bij jou opborrelt dat wat jij bent, jouw essentie, iets heel anders is dan het proces wat je hier waarneemt. Het gaat om heel iets anders. Maar wat dan?

Dit is moeilijk te omschrijven. Er zijn eigenlijk geen woorden voor. Maar je “voelt” dat er een heel andere dimentie bestaat ergens heel dichtbij. Een plaats waar rust en stilte is. Onze essentie is met deze dimentie verbonden op een heel subtiele manier. Tegelijkertijd zijn wij verbonden met de anderen via deze dimentie.

 

Soortgelijke artikelen:
Meditatie
Reflectie over het leven